Το Σάββατο 3/12 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το τρίτο TEDxAthens στο θέατρο Ελληνικός Κόσμος. Το θέμα του event ήταν «Η τέχνη της Ανατροπής» και όπως υποδηλώνει το θέμα αποτέλεσε μια μικρή ανωμαλία στην ελληνική καθημερινότητα.
Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου μεγάλο πλήθος κόσμου είχε μαζευτεί στην Πειραιώς 254 για να παρακολουθήσει τις παρουσιάσεις των ομιλητών. Οι πόρτες άνοιξαν για το κοινό στις 9 το πρωί αν και οι ομιλίες ξεκίνησαν μετά τις 11. Ακόμα και στην είσοδο, στον χώρο έκδοσης εισιτηρίων, είχε σχηματισθεί ουρά μεγαλύτερη των 30 μέτρων.
Η αίθουσα “Αντιγόνη”, αν και χωρητικότητας 1000 θέσεων, ήταν γεμάτη από κόσμο και πολλοί από τους συμμετέχοντες αναγκάστηκαν να κάτσουν στα σκαλιά ή ακόμα και όρθιοι!
Το πρόγραμμα άνοιξε με τον χαιρετισμού του Δημήτρη Καλαβρού, curator του TEDxAthens.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Juliano Tubino, από την Microsoft, ο οποίος τόνισε την σημασία των νέων επιχειρήσεων για την παγκόσμια οικονομία και έδωσε οδηγίες σε επιχειρηματίες που θέλουν να προκαλέσουν μια ανατροπή στον τομέα τους.
Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις από τρεις πρωταθλήτριες, της εθνικής ομάδα πόλο γυναικών που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πριν από λίγους μήνες στο Πεκίνο, που μίλησαν για τον αγώνα μέχρι την κορυφή του κόσμου, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή ως πρωταθλήτριες.
Στην συνέχεια ήταν η σειρά του Rory Sutherland να ανέβει στην σκηνή και να εντυπωσιάσει το κοινό με το κλασικό βρετανικό χιούμορ. Ο κ. Sutherland, αντιπρόεδρος της OgilvyOne, μιας από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρίες στον κόσμο, περιέγραψε πως οι ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν τις αποφάσεις και την σκέψη των καταναλωτών.
Το πρώτο μέρος έκλεισε με την παρουσίαση του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, οι οποίοι μας ετοίμασαν μια τούρτα Black Forest επί σκηνής, καθώς και με τον MC Yinka, ο οποίος ξεσήκωσε τα πλήθη.
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με την ομιλία του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, καθηγητή στο ΜΙΤ, o οποίος μίλησε για την αδυναμία προβλεψιμότητας στα οικονομικά συστήματα αλλά και στο πως έφτασε στο συμπέρασμα ότι η θεωρία του Nash έχει «bugs» (να θυμίσω ότι ο Nash έχει πάρει Nobel για αυτή την θεωρία του).
Ακολούθησε ο Πάρις Μέξης που μίλησε για το θέατρο, η συγκλονιστική ομιλία του Chris Colwell, που είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, η ομιλία του Ricardo Sousa, ενός 19χρονου που θέλει να μεταρρυθμίσει το εκπαιδευτικό σύστημα, του Glenn Lowry, διευθυντή του διάσημου μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέα Υόρκης και το δεύτερο μέρος έκλεισε με την ομιλία του Νικόλαου Ζαφρανά που αναφέρθηκε στην σημασία της μουσικής παιδείας.
Στο τρίτο και τέταρτο μέρος ξεχώρισαν οι ομιλίες του Joe Trippi, πολιτικού αναλυτή, της Matina Stevis, που μίλησε για την σημαντικότητα και τις δυνατότητες που προσφέρει το Twitter σαν εργαλείο σε όλους τους χρήστες, του Νικόλαου Μαυρίδη, που ασχολείται με τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και του George Kourounis, που είναι κυνηγός ακραίων καιρικών φαινομένων.
Όλες οι ομιλίες θα ανεβούν σύντομα σε βίντεο από την ομάδα του TEDxAthens και θα τις ανεβάσουμε και εδώ μόλις γίνουν διαθέσιμες για όσους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στο event.
Εν κατακλείδι, το TEDxAthens ήταν ένα event που ξεπέρασε τα Ελληνικά δεδομένα.
Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα του εξωτερικού, ποιο πιθανό είναι να συμβαίνει το αντίθετο μάλιστα.
Ο χώρος της εκδήλωσης ήταν πολύ καλά οργανωμένος και στα διαλείμματα οι TEDxSters είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν λιχουδιές αλλά και καφέ που παρέχονταν από τους χορηγούς.
Προσωπικά πιστεύω ότι το ΤEDxAthens έδειξε ότι η ανατροπή ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ, ακόμα και στην Ελλάδα. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση και μεράκι.
Ακολουθεί φωτογραφικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση.