Το Wi-Fi καλωσορίζει το νέο πρότυπο Wi-Fi 6.
To Wi-Fi 6 δημιουργήθηκε για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για υψηλής ποιότητας δικτύωση, που προέκυψε από τις ολοένα και βαρύτερες εφαρμογές και τα παιχνίδια μαζί με τις ταινίες υψηλής ανάλυσης και τις βιντεοκλήσεις.
Πέντε χρόνια πριν, το 11ac Wi-Fi (ευρέως γνωστό ως Wi-Fi 5) ήρθε στο προσκήνιο, παρέχοντας αισθητά βελτιωμένες ταχύτητες (2,8 φορές ταχύτερο), αλλά τώρα αντιμετωπίζει καινούριες προκλήσεις. Χάρη στην διάδοση των συσκευών smart home και του Internet of Things, ο μεγάλος αριθμός συσκευών που συνδέονται σε ένα δίκτυο μπορούν να το υπερφορτώσουν.
Ενώ το Wi-Fi 5 εστίαζε περισσότερο στην ενίσχυση της ταχύτητας, το Wi-Fi 6 κάνει περισσότερα από την απλή ενίσχυση της ταχύτητας. Υποστηρίζει την σύνδεση περισσότερων συσκευών, χωρίς αυτό να επηρεάζει την συνολική λειτουργία του δικτύου σας. Πρωτίστως, όμως, θα πρέπει να απαντήσουμε την βασική ερώτηση…
Τι είναι το Wi-Fi 6;
To Wi-Fi 6 είναι η νεότερη μορφή του γνωστού Wi-Fi. Προφανώς, δεδομένου ότι είναι Wi-Fi, σας συνδέει χωρίς καλώδιο στο ίντερνετ.
Ο αριθμός 6 επιδεικνύει, ότι αυτή είναι η έκτη επανάληψη των Wi-Fi προτύπων. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2018 και στοχεύει στην επίλυση της συμφόρησης και την ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών για αποδοτικές συνδέσεις Wi-Fi. Όπως και τα προηγούμενα πρότυπα Wi-Fi, το Wi-Fi 6 προσφέρει ταχύτερη σύνδεση δικτύου. Χρησιμοποιώντας ένα router με μια μόνο συσκευή, η μέγιστη δυνατή ταχύτητα μπορεί να είναι 40% υψηλότερη με το Wi-Fi 6, σε σχέση με το Wi-Fi 5. Ωστόσο, στην περίπτωση βαριάς φόρτωσης του δικτύου το Wi-Fi 6 αναδεικνύεται πραγματικά. Ας δούμε, λοιπόν, μερικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να το θέλετε.
-
Είναι Απίστευτα Γρηγορότερο
Για να το θέσουμε απλά, η ταχύτητα της μοναδικής σύνδεσης σε Wi-Fi 6 αυξήθηκε στο 1,2 Gbps – 20% γρηγορότερη από την σύνδεση μέσω ενός καλωδίου gigabit Ethernet.
Εάν εξετάσετε την θεωρητικά υψηλότερη ταχύτητα, το Wi-Fi 6 αγγίζει τα 9,6 Gbps (αύξηση εν συγκρίσει με το Wi-Fi 5, το οποίο αγγίζει μόλις τα 6,9 Gbps). Παρόλο που οι περισσότερες συνδεδεμένες συσκευές δεν θα είναι ικανές να υποστηρίξουν αυτή την ταχύτητα – απαιτούνται 8 κεραίες και μεγάλη ποσότητα ενέργειας- όμως η ασύρματη ταχύτητα υψηλότερη από 1 Gbps εξακολουθεί να έχει 3 πλεονεκτήματα:
- Είναι πολύ πιθανό, ότι θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε περισσότερο την ευρυζωνικότητά σας με μία μόνο συσκευή, όταν έχετε μία σύνδεση Gigabit internet στο σπίτι σας.
- Περισσότερες συσκευές μπορούν να έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα Wi-Fi την ίδια στιγμή, αφού το μεγαλύτερο μέρος της ευρυζωνικής σύνδεσης δεν απαιτείται να πηγαίνει μόνο σε έναν πελάτη.
- Το Intranet, ή διαφορετικά το δίκτυο εντός του σπιτιού, πηγαίνει στα gigabit χωρίς καλωδίωση. Αυτό κάνει την μεταφορά αρχείων μεταξύ των χρηστών πιο γρήγορη και πιο εύκολη.
-
Συνδέει Περισσότερους και Παραμένει Αποδοτικό
Σήμερα, ο μέσος αριθμός συσκευών για ένα σπίτι είναι περισσότερες από 10. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερες από 20 τα επόμενα χρόνια.
Όταν προστίθενται συσκευές σε ένα δίκτυο, η αποδοτικότητα συνήθως ελαττώνεται, καθώς τα router μπορούν να επικοινωνούν με μία μόνο συσκευή τη φορά (μέσω MU-MIMO μπορεί να έχει ταυτόχρονη επικοινωνία με μέχρι 4 συσκευές). Αυτό κάνει τις άλλες συσκευές να περιμένουν, μειώνοντας την ταχύτητά τους.
Το Wi-Fi 5 δυσκολεύεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν – το κατέβασμα βίντεο μπορεί να κάνει το παιχνίδι σας να κολλάει ή την βιντεοκλήση με έναν φίλο να έχει χαμηλότερη ποιότητα, επειδή κάποιος κάνει streaming 4Κ ταινία.
Για να γίνει το μοίρασμα του Wi-Fi περισσότερο ευχάριστο, το Wi-Fi 6 παρουσιάζει μια βασική τεχνολογία, η οποία μπορεί να βελτιώσει την συνδεσιμότητα, την OFDMA.
H OFDMA υπολογίζει τις ανάγκες ευρυζωνικότητας κάθε χρήστη. Αυτό καθιστά εφικτή την αποστολή ή παραλαβή δεδομένων για πολλούς χρήστες ταυτόχρονα σε ένα δίκτυο, έτσι ώστε η απόδοση του Wi-Fi να παραμένει ομαλή. Φανταστείτε μια σειρά από μεταφορικά οχήματα που μεταφέρουν δεδομένα. Με το Wi-Fi 5, ένα όχημα (μία μετάδοση) μπορεί να μεταφέρει δεδομένα μόνο για ένα άτομο. Τώρα, κάθε όχημα μπορεί να μεταφέρει δεδομένα για περισσότερους ανθρώπους, εάν υπάρχει επαρκής χώρος.
Αυτό ωφελεί περισσότερο τις μικρές εφαρμογές, ειδικά όταν πρόκειται για κάποιο παιχνίδι ή streaming, μειώνοντας τις καθυστερήσεις και βελτιώνοντας την μέση ταχύτητα.
Η τεχνολογία OFDMA εφαρμόστηκε στην κυψελοειδή τεχνολογία (τεχνολογία cellular) για τον ίδιο σκοπό και έλυσε το πρόβλημα της συμφόρηση. Τώρα, γνωρίζετε γιατί το δίκτυο Wi-Fi κολλάει στο αεροδρόμιο, ενώ το κινητό σας μπορεί να κάνει streaming υψηλής ποιότητας βίντεο, χρησιμοποιώντας το 4G δίκτυό σας.
Η τεχνολογία MU-MIMO αναβαθμίζεται κι αυτή στο Wi-Fi 6.
Η MU-MIMO παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Wi-Fi 5 ως μία τροποποίηση. Επιτρέπει έως και 4 ροές για διαφορετικές συσκευές. Μπορείς να τις σκεφτείς σαν 4 λεωφόρους, πάνω στις οποίες τρέχουν τα οχήματα με τα δεδομένα που αναφέρθηκαν νωρίτερα. Ωστόσο, μπορούν να δουλέψουν μόνο στην καθοδική πορεία.
Με το Wi-Fi 6, ο αριθμός των δυνατών ροών διπλασιάζεται. Τώρα υπάρχουν 8 «λεωφόροι», ώστε να συνδέονται οι συσκευές ταυτόχρονα μέσω της MU-MIMO, τόσο για το ανέβασμα, όσο και για το κατέβασμα.
-
Είναι πιο Ασφαλές και πιο Φιλικό από Ποτέ
Το Wi-Fi χρησιμοποιεί WPA2, ως το πρωτόκολλο ασφαλείας του από το 2004.
Το WPA2 μπορεί να παρακαμφθεί – ένας χάκερ μπορεί να συλλέξει δεδομένα από τις ροές Wi-Fi και να δοκιμάσει εκατομμύρια συνδυασμούς για να καταλήξει στον κωδικό. Με τον σωστό συνδυασμό, ο χάκερ μπορεί αν συνδεθεί στο δίκτυο Wi-Fi και όλα τα πράγματα που μετακινούνται μέσω αυτού μπορούν να γίνουν προσβάσιμα.
Αυτός είναι ο λόγος που κάθε εταιρεία ασφαλείας παροτρύνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τυχαίους κωδικούς, όπως αυτός παρακάτω, για να κάνουν δυσκολότερη τη διαδικασία υποκλοπή του κωδικού ασφαλείας:
Ypm!dE^*B@9J0w$
Λίγοι άνθρωποι μπορούν να θυμούνται (ή ακόμα και να πληκτρολογήσουν) έναν κωδικό σαν κι αυτό.
Το WPA3 επιλύει αυτό το πρόβλημα, καθώς ένας πραγματικός κωδικός δημιουργείται για κάθε μεταφορά δεδομένων. Αυτός ο κωδικός που ταιριάζει με το δεδομένα δεν είναι πλέον έγκυρος στην επόμενη μεταφορά, κάνοντας έτσι πιο δύσκολο στον χάκερ να μαντέψει τον κωδικό μέσω των συσκευών Wi-Fi. Αλλά ακόμα και αυτή η μέθοδος δεν θα είναι επαρκής, καθώς οι συσκευές Wi-Fi μπλοκάρουν την συσκευή του χάκερ, αν αποτύχει πολλές φορές να μαντέψει τον κωδικό.
Αυτό σημαίνει, ότι μπορείτε να κρατήσετε ασφαλές το δίκτυό σας, ενώ χρησιμοποιείται έναν κωδικό που είναι πιο εύκολο , όπως:
vivelatoussaint
Τα νέα πρωτόκολλα ασφαλείας ανακοινώθηκαν το 2018, και το Wi-Fi 6 θα τα υποστηρίζει, ώστε να γίνει η νέα υποχρεωτική μέθοδος κρυπτογράφησης Wi-Fi.
-
Εξοικονομεί Μπαταρία για τις Κινητές Συσκευές
Μετά την επιδιόρθωση των προβλημάτων ασφαλείας, το Wi-Fi 6 εξακολουθεί να διαθέτει περισσότερα πλεονεκτήματα. Παρέχει μέθοδο εξοικονόμησης ενέργειας στους χρήστες.
Δύο χαρακτηριστικά παρουσιάζονται.
Το πρώτο είναι η λειτουργία του Καθορισμού Ώρας Ενεργοποίησης. Αυτή η τεχνολογία προγραμματίζει τον κύκλο μετάδοσης για κάθε συσκευή, η οποία επιτρέπει στις συσκευές να βρίσκονται περισσότερη ώρα σε λειτουργία ύπνου (sleep mode). Οι κινητές συσκευές μπορούν να κρατήσουν την κεραία τους απενεργοποιημένη και να την ενεργοποιήσουν μόνο τις στιγμές που έχουν καθοριστεί με το router, εξοικονομώντας κατ’ ουσία μπαταρία.
Το Wi-Fi 6 επιτρέπει, επίσης, της συνυπάρξει της ροής 20MHz , με την οποία εξοικονομείς ενέργεια, με την ροή υψηλών ταχυτήτων 160Mhz. Με το Wi-Fi 5, η ευρυζωνικότητα ήταν ρυθμισμένη στα 80MHz, και όλες οι συσκευές διατηρούν την ίδια ταχύτητα, αφού χρησιμοποιούν την ίδια ευρυζωνικότητα. Αυτό δεν είναι πολύ καλό για τις συσκευές IoT, καθώς δεν χρειάζονται υψηλές ταχύτητες, αλλά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας.
Στα laptop και τα κινητά, πιθανώς θα δούμε μικρότερες διαφορές, επειδή η μπαταρία εξαντλείται κυρίως από τον Επεξεργαστή και την Κάρτα Γραφικών. Ωστόσο, οι συσκευές IoT που χρησιμοποιούν μπαταρίες, όπως ο αισθητήρας ή μια κάμερα χωρίς καλώδια, θα επωφεληθούν αρκετά – ειδικά, σε σύγκριση με την σύνδεση σε ένα δίκτυο Wi-Fi 11n.
-
Είναι Συμβατό με τις Υπάρχουσες Συσκευές
Αφού οι υπάρχουσες συσκευές δεν θα αλλάξουν εν μία νυκτί, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν τα καινούρια πρότυπα, όπως οι προκάτοχοί τους, το Wi-Fi 6 είναι πλήρως συμβατό με τα παλαιότερα πρότυπα Wi-Fi, χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω ρυθμίσεις.
Με την αγορά του Wi-Fi 6 προετοιμάζεται το σπίτι σας για το μέλλον του Wi-Fi και βελτιώνετε, παράλληλα, την εμπειρία δικτύου για τις υπάρχουσες συσκευές σας, αφού τα πιο πρόσφατα router διαθέτουν hardware, που υπερτερεί όλων των προηγούμενων.
-
Είναι Εύκολο να το Αποκτήσετε
Οι συσκευές που υποστηρίζουν Wi-Fi 6 αρχίζουν να δημιουργούν ένα νέο «κύμα» – η Samsung, η Dell και η Razer έχουν συμπεριλάβει την υποστήριξη για Wi-Fi 6 στα τελευταία προϊόντα τους. Ακόμα και το iPhone 11 θα υποστηρίζει το Wi-Fi 6.
Το πιθανότερο είναι, ότι δεν θα αγοράζατε νέο laptop μόνο επειδή υποστηρίζει το Wi-Fi 6, αλλά αν αλλάζατε το router σας, αξίζει να το λάβετε υπόψη σας, επειδή:
- Τα Wi-Fi 6 router χρησιμοποιούν τους τελευταίους επεξεργαστές και chipset, τα οποία είναι πολύ πιο ισχυρά από το Wi-Fi 5 και στην ίδια τιμή με αυτά.
- Τα Wi-Fi 6 router είναι εξοπλισμένα με μεγαλύτερη μνήμη από τα Wi-Fi 5 που έχουν αντίστοιχη τιμή, που σημαίνει, ότι μπορούν να δώσουν περισσότερα δεδομένα για περισσότερες εφαρμογές.
- Ένα Wi-Fi 6 router είναι πιθανότερο να διατηρήσει υψηλές ταχύτητες, όταν συνδέεται με περισσότερες συσκευές, σε αντίθεση με ένα ίδιο ή και ταχύτερο Wi-Fi 5 router (π.χ. AX1500 vs. AC1750).
- Η αναβάθμιση σε ένα Wi-Fi 6 router ωφελεί το σπίτι σας αμέσως και δεν θα χρειαστείτε καμία αναβάθμιση τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια.
Μπορείτε να αγοράσετε την επόμενη γενιά του Wi-Fi σύντομα. Το Archer AX10 από την TP-Link θα είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά στις αρχές του 2020 και είναι μία εξαιρετική επιλογή για να εισέλθετε στη νέα εποχή του Wi-Fi.