Ένα εντυπωσιακό και ασυνήθιστο φαινόμενο “ανακάλυψε” το τηλεσκόπιο Hubble: ένα άστρο που πεθαίνει εκτοξεύει τεράστιες καυτές μπάλες αερίων. Κάθε μπάλα που εκτοξεύεται έχει μέγεθος διπλάσιο του πλανήτη Άρη και κινείται με τρομερή ταχύτητα στο διάστημα, περίπου μισό εκατομμύριο μίλια την ώρα.
Οι αστρικές μπάλες εκτοξεύονται με ρυθμό μία κάθε 8,5 χρόνια για τα τελευταία 400 χρόνια τουλάχιστον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, με επικεφαλής τον Ραγκβέντρα Σαχάι της NASA. Αποτελούν ένα αίνιγμα για τους αστρονόμους επειδή δεν μπορούν να φανταστούν πως το άστρο V Hydrae, ένας ερυθρός γίγαντας έτοιμος να πεθάνει σε απόσταση 1,200 έτη φωτός μακριά από την Γη, μπορεί να παράγει τέτοιο υλικό και να το εκτινάξει με τόση δύναμη.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι μπάλες δεν εκτοξεύονται από το V Hydrae, αλλά από ένα δεύτερο άστρο-συνοδό, που ακόμα δεν έχει εντοπισθεί και το οποίο κάθε 8,5 χρόνια πλησιάζει το V Hydrae, “ρουφάει” ένα μέρος της ατμόσφαιράς του μετά το εκτοξεύει σαν μπάλα στο διάστημα. Κάθε μπάλα έχει θερμοκρασία τουλάχιστον 9.500 βαθμών Κελσίου, σχεδόν διπλάσια από εκείνη στην επιφάνεια του Ήλιου. Όσο απομακρύνεται από το άστρο, κάθε καυτή σφαίρα κρυώνει σταδιακά και γίνεται αόρατη στο φάσμα του ορατού φωτός.