Σύμφωνα με νέα έρευνα της Visa, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δείχνουν ενδιαφέρον στη χρήση βιομετρικών στοιχείων για τις πληρωμές τους. Σχεδόν τα τρία-τέταρτα θεωρούν ασφαλή την πιστοποίηση όπου ένα βιομετρικό στοιχείο χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με συσκευή πληρωμών. Η πιστοποίηση περιλαμβάνει κάτι που έχεις, όπως μία κάρτα ή μια φορητή συσκευή, κάτι που είσαι, όπως ένα βιομετρικό στοιχείο, ή κάτι που ξέρεις όπως το PIN ή κωδικός. Πάνω από τα δύο-τρίτα θέλουν να χρησιμοποιήσουν βιομετρικά στοιχεία ως μέθοδο πιστοποίησης πληρωμών. Οι έμποροι είτε online είτε σε φυσικό περιβάλλον, θα είναι οι πιο κερδισμένοι καθώς το ένα τρίτο των καταναλωτών έχει εγκαταλείψει μια αγορά λόγω της διαδικασίας πληρωμών.
Ο Jonathan Vaux, Executive Director of Innovation Partnerships, ανέφερε: «Η βιομετρική ταυτοποίηση και πιστοποίηση έχει προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό στο χώρο των πληρωμών γιατί προσφέρει τη δυνατότητα βελτίωσης της εμπειρίας του πελάτη. Η έρευνά μας δείχνει ότι τα βιομετρικά στοιχεία αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο ως ένας αξιόπιστος τρόπος πιστοποίησης καθώς οι χρήστες εξοικειώνονται με τη χρήση αυτών των δυνατοτήτων στις συσκευές τους.
«Τα βιομετρικά στοιχεία λειτουργούν καλύτερα όταν συνδυάζονται με άλλους παράγοντες πιστοποίησης, όπως η συσκευή, οι τεχνολογίες τοποθεσίας ή επιπλέον μέθοδος ταυτοποίησης. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι σημαντική μια συνολική προσέγγιση που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών που συμβάλουν σε μια καλύτερη εμπειρία».
Κοιτώντας τα πλεονεκτήματα της βιομετρικής πιστοποίησης – της διαδικασίας που επιβεβαιώνει την ταυτότητα ενός ατόμου ανιχνεύοντας ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα ή η ίριδα του ματιού – 51% των Ευρωπαίων δηλώνουν πως η βιομετρική πιστοποίηση θα δημιουργούσε γρηγορότερη και ευκολότερη εμπειρία πληρωμών σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους. Ομοίως, το ένα-τρίτο βρίσκει θετικό το γεγονός ότι η βιομετρική πιστοποίηση σημαίνει πως τα στοιχεία τους θα είναι ασφαλή ακόμη και αν η συσκευή τους χαθεί ή κλαπεί.
Συνεχίζοντας ο Vaux δήλωσε:
«Μελλοντικά οι καταναλωτές θα έχουν περισσότερες επιλογές στον τρόπο πληρωμής. Καθώς η κουλτούρα πληρωμών θα αλλάζει ανάλογα με το μέρος που βρίσκεσαι και με τη συσκευή που κάνεις τις αγορές σου, οι μέθοδοι πιστοποίησης θα χρειαστεί να είναι ανάλογες με την περίπτωση της κάθε χρήσης. Παρόλο που οι βιομετρικές μορφές πιστοποίησης προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για την επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα σε ευκολία και ασφάλεια, δεν είναι η μόνη λύση. Στο μέλλον θα δούμε ένα μίγμα λύσεων ανάλογα με την περίσταση πληρωμής. Προσαρμόζοντας τις επιλογές μας ώστε να αναγνωρίζουμε αυτές τις τεχνολογίες ως έγκυρες μορφές πιστοποίησης, μπορούμε να προσφέρουμε το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε οι πληρωμές να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με ασφάλεια, ευκολία και διακριτικότητα».
Εξοικείωση με το Δακτυλικό Αποτύπωμα
Στην έρευνα που συμμετείχαν πάνω από 14.000 Ευρωπαίοι καταναλωτές, αποκαλύπτεται ότι η διακριτικότητα και η εξοικείωση με τις βιομετρικές μορφές ταυτοποίησης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Με την έλευση των πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, η αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος θεωρείται η πιο δημοφιλής μορφή χάρη στην ευκολία και την ασφάλεια που προσφέρει. Εάν εστιάσουμε αποκλειστικά στην ασφάλεια των βιομετρικών τεχνολογιών, το 81% των καταναλωτών θεωρεί τα δακτυλικά αποτυπώματα πιο ασφαλή, με το σκανάρισμα της ίριδας να ακολουθεί (76%).
Γι’ αυτό το λόγο περισσότεροι από τους μισούς (53%) προτιμούν το δακτυλικό αποτύπωμα για πληρωμές, σε σχέση με άλλες μορφές βιομετρικής πιστοποίησης.
Στην Ευρώπη, κάποιοι καταναλωτές αναφέρουν πως θα προτιμούσαν φωνητική αναγνώριση ή αναγνώριση προσώπου ως μέθοδο πληρωμής, είτε πρόκειται για πληρωμή με τη φυσική τους παρουσία σε ένα κατάστημα, είτε για online αγορές (12% και 15% αντίστοιχα).
Η ισορροπία μεταξύ Ασφάλειας και Ευκολίας είναι το κλειδί
Με πάνω από τα δύο-τρίτα (67%) των καταναλωτών να αναγνωρίζουν τη σημασία της ασφαλείας των συναλλαγών, οι νέες μορφές πιστοποίησης πρέπει να προσφέρουν ισορροπία μεταξύ ταχύτητας και ασφάλειας.
- Το 48% θέλει να κάνει χρήση της βιομετρικής πιστοποίησης για πληρωμές στα μέσα μεταφοράς
- Το 47% θέλει να κάνει χρήση της βιομετρικής πιστοποίησης για πληρωμές σε μπαρ ή εστιατόρια
- Το 46% θέλει να χρησιμοποιεί βιομετρική πιστοποίηση για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών όπως ψώνια στο σούπερ μάρκετ, καφέ και φαγητό
- Το 40% θέλει να τη χρησιμοποιεί για online αγορές
- Το 39% όταν κατεβάζει περιεχόμενο