Voyager 2: Η NASA έστειλε “update” από 19 δισ. χλμ μακριά

Voyager 2
Credits: NASA/JPL-Caltech

Το Voyager 2 είναι η μακροβιότερη αποστολη της NASA. Εκτοξεύτηκε το 1977 και από τότε έχει παραμείνει στο διάστημα, να ταξιδεύει μόνο του έως ότου τελειώσουν οι “μπαταρίες” του. Τον Δεκέμβριο του 2018 πέρασε στον διαστρικό χώρο αλλά μπόρεσε να στείλει το πρώτο μήνυμα πίσω στη Γη τον περασμένο Νοέμβριο, ενημερώνοντας τους μηχανικούς της NASA για τα προβλήματα στα όργανά του.

Συγκεκριμένα, το Voyager 2 προσπάθησε να πραγματοποιήσει μια περιστροφική κίνηση για να φέρει σε ισορροπία το εργαλείο μέτρησης του μαγνητικού πεδίου, αλλά δεν τα κατάφερε επειδή δύο άλλα συστήματά του παρέμειναν ενεργοποιημένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι συνήθως και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια απ’ όσο αναμενόταν.

Το Voyager 2 λειτουργεί με ραδιενεργό καύσιμο που παράγει θερμότητα, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό. Με τη πάροδο του χρόνου, το καύσιμο υποβαθμίζεται και σταδιακά παράγει λιγότερη ενέργεια. Σε περίπτωση που τα επίπεδα ενέργειας πέσουν κάτω από ένα όριο, τότε το διαστημικό σκάφος απενεργοποιεί κάποια από τα όργανα του, με σκοπό να προστατεύσει τις ζωτικές λειτουργίες του.

Voyager 2
Τα στατιστικά του Voyager 2

Την περασμένη εβδομάδα, η κίνηση περιστροφής απέτυχε και το Voyager 2 έκλεισε τα όργανα μέτρησης με αποτέλεσμα να σταματήσει τη συλλογή νέων δεδομένων. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι μηχανικοί της NASA αναζήτησαν τρόπους να το επαναφέρουν σε πλήρη λειτουργία από τόσο μεγάλη απόσταση και ανακοίνωσαν ότι τα κατάφεραν αποστέλλοντας εντολές που ταξίδεψαν για περίπου 17 ώρες μέχρι να φτάσουν στο διαστημικό σκάφος και περίμεναν ακόμη 17 ώρες έως ότου λάβουν ανταπόκριση από αυτό.

Οι διαχειριστές της αποστολής του Voyager 2 αναφέρουν ότι το σκάφος επανήλθε σε σταθερή κατάσταση και συνεχίζει κανονικά να συλλέγει επιστημονικά δεδομένα. Υπολογίζεται ότι το σκάφος βρίσκεται 19 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.