Όλα άρχισαν όταν ο David Pogue, δημοσιογράφος των New York Times, πήρε ένα τρένο της Amtrak το βράδυ της Δευτέρας για να επιστρέψει σπίτι του, μετά από μια κουραστική μέρα. Καθώς το τρένο έφτασε στο σταθμό που ήθελε να κατέβει, έψαξε τις τσέπες του και συνειδητοποίησε πως το iPhone δεν ήταν εκεί.
Η αμηχανία ήταν εμφανής, αφού η μόνη φορά που σηκώθηκε από την θέση του ήταν όταν πετάχτηκε για λίγο στο cafe του τρένου για να πάρει κάτι και τότε ήταν σίγουρος πως το είχε πάρει μαζί του.
Ο εισπράκτορας άρχισε να ψάχνει μαζί με τον David για το κινητό στο χώρο γύρω από τη θέση του. Τίποτα. Όταν προσπάθησε να το καλέσει, έβγαινε ο τηλεφωνητής. Σε μια άλλη εποχή απλά θα έκλεγε τη συσκευή, όμως σήμερα υπάρχουν εφαρμογές για τέτοιες περιπτώσεις που μας λύνουν τα χέρια.
Έτσι χρησιμοποίησε το Find My iPhone, το οποίο δυστυχώς έδειχνε πως το smartphone είναι offline. Το πρωί της Πέμπτης η εφαρμογή του έστειλε ένα e-mail, στο οποίο έλεγε πως αυτό είναι online και έχει εντοπιστεί. Τι σκέφτηκε να κάνει; Να ειδοποιήσει τους 1,4 εκατομμύρια followers του ρωτώντας ποιος μπορεί να βοηθήσει.
Στο tweet έδωσε φωτογραφία της περιοχής που έδειχνε το Find My Phone, για την οποία οι followers τον ενημέρωσαν πως είναι αρκετά επικίνδυνη από άποψη εγκληματικότητας. Ο δημοσιογράφος ήταν αρκετά τυχερός, αφού η ιστορία του μετά από αυτό το πρώτο tweet έγινε viral, άρχισε να αναπαράγεται σε blogs, όπως το Gizmodo, από την πρώτη στιγμή. Το συγκεκριμένο blog έκανε μια online έρευνα για την περιοχή, ανεβάζοντας φωτογραφία του σπιτιού, την οποία βρήκε μέσω του Street View.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο της Washington Post, ενημέρωσε όποιον σκέφτεται να πάει εκεί κοντά να το κάνει με ιδιαίτερη προσοχή, αφού στη συγκεκριμένη περιοχή γίνονται 2 φορές περισσότερες δολοφονίες και 3 φορές περισσότερες επιθέσεις από ότι γίνονται κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή χρησιμοποίησε το Trulia, με τη βοήθεια του οποίου βρήκε πληροφορίες για το σπίτι που έδειχνε το GPS του iPhone πως βρίσκεται, όπως τα τετραγωνικά, το έτος που χτίστηκε, τον αριθμό των μπάνιων και άλλα.
Ένας αστυνομικός που δούλευε στην περιοχή, είδε το post στο Gizmodo και προσφέρθηκε να βοηθήσει. Το iCloud.com δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να ενεργοποιήσει ένα δυνατό ping στις συσκευές που έχουμε, κι έτσι όταν ο αστυνομικός ήταν στην πόρτα του σπιτιού, ο David το ενεργοποίησε με σκοπό να σιγουρευτούν πως ήταν όντως σε εκείνο το σπίτι και δεν έκανε κάποιο λάθος το GPS, όμως αυτό δεν ακουγόταν. Μετά από μια ώρα αναζήτησης στο parking, στους χώρους περιμετρικά του σπιτιού και στα γύρω σπίτια, ο αστυνομικός το βρήκε πεταμένο σε κάτι χορτάρια εκεί κοντά.
Ο David ειδοποιήθηκε για την έυρεση του iPhone μέσα από ένα tweet που του έστειλε η εκπρόσωπος του τοπικού αστυνομικού τμήματος και τέλος καλό, όλα καλά. Την παραπάνω απίστευτη ιστορία δεν θα μπορούσαμε να τη ζήσουμε πριν μερικά χρόνια. Όπως αποδεικνύεται, αν συνδυάσουμε τη δύναμη του Twitter με τις δυνατότητες όλων των online εργαλειών που έχουμε στη διάθεση μας, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Και να γλυτώσουμε από τα 669€-899€ που θα δίναμε για ένα νέο.
[via]