Το 2014, η Facebook εξαγόρασε το WhatsApp για $16 δισεκατομμύρια, κάνοντας τους συνιδρυτές του app — Jan Koum και Brian Acton — πάμπλουτους. Ο Koum εξακολουθεί να δουλεύει στο WhatsApp στα γραφεία της Facebook, όμως ο Acton αποχώρησε πριν από λίγους μήνες για να δουλέψει σε κάτι ανεξάρτητο. Σήμερα ο Acton βρίσκεται ξανά στις ειδήσεις επειδή είπε στους ακόλουθούς του να εγκαταλείψουν την εταιρία που τον έκανε δισεκατομμυριούχο.
«Ήρθε η ώρα,» έγραψε ο συνιδρυτής του WhatsApp στο Twitter, βάζοντας το hashtag #DeleteFacebook. Ο Acton δεν απάντησε στα σχόλια που έλαβε, όπως ποιο κοινωνικό δίκτυο να χρησιμοποιήσουν όσοι σβήσουν το Facebook, αλλά αν απάνταγε πιθανότατα θα τους πρότεινε το Signal στο οποίο επένδυσε τον προηγούμενο μήνα $50 εκατομμύρια. Το Signal είναι μια ανοιχτού-κώδικα εφαρμογή με ισχυρή κρυπτογράφηση για ανταλλαγή μηνυμάτων και πραγματοποίηση κλήσεων, όπως το Messenger και το WhatsApp της Facebook.
It is time. #deletefacebook
— Brian Acton (@brianacton) March 20, 2018
Το “κίνημα” #DeleteFacebook δημιουργήθηκε στο Twitter μόλις ο κόσμος έμαθε ότι η Cambridge Analytica έκλεψε τα δεδομένα 50 εκατομμυρίων ανθρώπων και άρχισε να τους προβάλει διαφημίσεις υπέρ του Trump στις τελευταίες Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες για το σκάνδαλο εδώ.
Ο Brian Acton, του οποίου η περιουσία υπολογίζεται ότι αγγίζει τα $6.5 δισεκατομμύρια, δεν είναι ο μόνος εκτελεστικός της εταιρίας που την κατέκρινε όταν αποχώρησε. Ο Chamath Palihapitiya δήλωσε όταν αποχώρησε από τη Facebook ότι έχουν δημιουργήσει εργαλεία που καταστρέφουν την κοινωνία. Άλλοι εκτελεστικοί που έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους είναι οι Sean Parker, Justin Rosenstein και Roger McNamee.